נסיגת חניכיים: כל מה שצריך לדעת על התופעה

חלק חשוב משמירה על הבריאות היא  שמירה ותחזוקה יומית של השיניים וחלל הפה. הצורך בצחצוח שיניים, העברת חוט דנטלי ושטיפת פה הוא תנאי לבריאות הפה והשן. מקרים של הזנחה יכולים להביא לתוצאות של ריקבון של השיניים המצריך סתימות או אפילו שתלים. אלו תוצאות ידועות ומוכרות של הזנחה וחולי בחלל הפה. במאמר הזה נעסוק בתופעה פחות מוכרת והיא נסיגה של החניכיים. נזכיר את הסימפטומים שלה, איך היא נגרמת וכמובן, מהו הטיפול בה. כל מי שבריאות השן חשובה לו, רצוי שימשיך לקרוא!

כיצד נאבחן נסיגת חניכיים?

המצב הראשון בדרך אל מה שמוגדר כנסיגת חניכיים הוא דלקת חניכיים. זהו מצב שהוא הפיך בעיקרון. ניתן יהיה לזהות את המצב של דלקת חניכיים על פי כמה מאפיינים:

  • חניכיים אדומות או אדמומיות על החניכיים.
  • חניכיים בולטות או מעט נפוחות.
  • דימום הניגר מהחניכיים בעת צחצוח השיניים. צריך לציין שמדובר על דימום קל.
  • ריח לא נעים העולה מהפה, לעיתים למרות צחצוח יסודי שלו ואף שימוש בחוט דנטלי ומי פה.

אם מופיעים חלק או כל הסימפטומים הללו, יכול מאד להיות שמדובר בדלקת חניכיים. מומלץ לגשת כדבר ראשון לשיננית אשר תבצע ניקוי של האבנית מהשן. היא תוכל גם לחוות דעה לגבי מצב השיניים והמשך טיפול. במקרים רבים, לאחר טיפול השיננית והקפדה יתרה על ניקיון הפה כולל שטיפות מי מלח, המצב ייפתר.

הגיע הזמן לפנות למומחה

נסיגת החניכיים היא ככל הנראה השלב הבא בתהליך. לא יודעים במה מדובר? ד"ר ערן פרונט מסביר על נסיגת חניכיים ועל הסיכונים שבה לעומק. לצורך מאמר זה נציין שמדובר במצב בו לא רק החניכיים הם אלו שנפגעו, אלא גם העצם אשר מסביב לשן. כאן מדובר כבר במחלת חניכיים אשר מצריכה טיפול. ללא טיפול נאות, השיניים יכולות לזוז ממקומם, שכן העצם אשר תומכת בהן היא חולה ונסוגה. במקרים חמורים וללא טיפול, השיניים ינשרו.

טיפול במחלת חניכיים

מחלת חניכיים יכולה להיות בשל הזנחה או שילוב של הזנחה עם מאפיין תורשתי או גנטי כלשהו. מי שיודע על מחלת חניכיים אצל משפחתו הקרובה: אחים, הורים, סבים או סבתות וכו', צריך להיות מודע לעניין. עצם זה שהוא מודע, כבר יעזור באבחון מוקדם של המחלה ולתת מענה. גורם סיכון נוסף הוא עישון מכל הסוגים.

במידה ואובחנה מחלת חניכיים יש לפעול ולבצע את הדברים הבאים:

ניקויי תחזוקה אצל השיננית

הקפדה על ביקור אצל השיננית כל חצי שנה יכול לעשות פלאים בטיפול בנסיגת חניכיים. גם אם אתם מפחדים מרופא השיניים, חשוב לדעת שהביקור אצל השיננית הוא קליל, לא מפחיד ולא כולל פעולות כירורגיות.

ניקוי עמוק תחת הרדמה

עניין זה נתון לשיקול דעת של רופא לאח אבחנה שלו או של שיננית. או תכשירים אחרים להיגיינת פה.

אם חניכיים נסוגו באופן משמעותי, יש לבצע ניתוח חניכיים. הניתוח יבוצע בהתאם לחוות הדעת של רופא השיניים ולמצב הספציפי של מחלת החניכיים. בניתוח לוקחים רקמות חניכיים מאזור תורם בחלל הפה ומעבירים אותן בעדינות למקום בו החניכיים נסוגו בשביל להשלים את החלק החשוף. ניתן לבצע את התרומה גם מ'בנק רקמות' של תורמים. זאת יקבע הרופא בהתאם למצב הרקמות של הפציינט הספציפי. הניתוח מתבצע לרוב בהרדמה מקומית והוא מצריך זמן התאוששות ארוך הרבה יותר מאשר טיפול שיניים סטנדרטי.

הפתרון הכי טוב לנסיגת חניכיים הוא בכלל לא להגיע למצב הזה. כמו בהרבה תחומים בבריאות בכלל ובריאות הפה באופן פרטי – שמירה על הרגלים טובים ימנעו חולי וימנעו את הצורך בטיפולים כואבים ויקרים.

סגירת תפריט
נגישות