מחלות מערכת השתן: המדריך המלא

מחלות במערכת השתן הן תופעות שכיחות מאוד שעלולות להוביל לאי נוחות פיזית לצד פגיעה משמעותית באיכות החיים. כיצד מטפלים ומה חשוב לדעת? על כך – במדריך המיוחד הבא.

מחלות במערכת השתן: כל מה שרציתם לדעת וחששתם לשאול

אחת מהתופעות הרפואיות המטרידות ביותר הן ללא ספק מחלות שמופיעות במערכת השתן. מדובר בספקטרום רחב של בעיות שכוללות בין היתר בריחת שתן, דלקת בדרכי השתן, דחיפות במתן שתן ובהתאם לכך גם קושי ממשי בהתאפקות, כאבים בדרכי השתן ועוד. לכל תופעה יש את המאפיינים שלה ולכן חשוב לדעת כי בכל מקרה שבו מופיע כאב, נדרש לפנות לאורולוג לצורך אבחון הבעיה ובהתאם לכך טיפול. החדשות הטובות הן שכיום ישנם מגוון רחב של טיפולים אשר מאפשרים להתגבר על המחלה ולהתמודד איתה, וזאת מתוך מטרה לשפר את איכות החיים ואת הבריאות הכללית. אם אתם סובלים מאחת מהמחלות אותן נציג כעת, זה הזמן לבקר באתר של מרפאת המומחים אורומדיק לצורך תיאום תור אצל אורולוג מומחה.

מהן המחלות הנפוצות?

דלקת בדרכי השתן

כמעט ואין אישה שלא חוותה כאב עז שמגיע באופן פתאומי כתוצאה ממתן שתן. מדובר בתופעה מטרידה שמקורה הוא מחיידק בשם אי קולי. ע"פ מחקרים מדובר בחיידק שגורם ליותר מ 80% מהמקרים של דלקות בשתן, והוא מתפתח כתוצאה מקיום יחסי מין מרובים, שימוש בחומר סיכה, היסטוריה משפחתית, אבנים בכליות, מבנה אנטומי וכן אי מתן שתן לאחר קיום יחסי מין. התסמינים כוללים צריבה בזמן מתן שתן, הליכה תכופה לשירותים, קושי בהתאפקות ולעיתים גם דם שמופיע בשתן. במידה אצל אורולוג מבצעים בדיקה גופנית וכן נלקחת בדיקה של תרבית שתן לצורך זיהוי החיידק, וזאת מתוך מטרה לאבחן האם הדלקת מתרחשת כתוצאה מהחיידק או כתוצאה מנוכחות של אבנים בכליות. במידה והדלקת אינה מטופלת, היא תחזור באופן חמור יותר, ועל כן הטיפול מתבצע באמצעות אנטיביוטיקה במינון נמוך לצד טיפול מניעתי.

אבנים בכליות

מדובר במחלה שכיחה שמופיעה אצל 10% מהגברים ואצל 5% מהנשים. אבנים בכליות הן למעשה תוצרי פסולת עשוי נוזלים שמהם עשוי השתן עצמו, וכאשר הם מצטברים בתוך הכליה הם הופכים לגביש דמוי אבן. ישנם ארבעה סוגים שונים של אבני כליות: אבני סידן, אבני ציסטין, אבני חומצת שתן ואבני סטרוויט. למרות שהגורמים למחלה אינם יודעים, ניתן לומר כי מבוגרים מיובשים האוכלים מזון עשיר בחלבון ושאינם פעילים גופנית מגבירים את הסיכוי להופעה של אבנים בכליות. מעבר לכך, מצבים רפואיים כמו סרטן או מחלות במעי הדק לצד מחלת קרון נחשבים גם הם לגורמי סיכון. לאחר אבחון אצל אורולוג מומחה ניתן לנקוט בתוכנית טיפול המותאמת לסוג האבן. במידה ומדובר באבן קטנה, ניתן להוביל להתמוססות של האבן באמצעות תרופות ושתייה של כשלושה ליטר מים ביום. עם זאת, במידה ואין מדובר באבנים שיכולות לצאת בזמן מתן שתן נדרש טיפול מחמיר יותר הכולל אשפוז וריסוק של אבני הכליה באמצעות מכשור מיוחד שמאפשר לרסק את האבן לאבנים קטנות, תחת הרדמה מקומית. בנוסף, ניתן לעבור ניתוח להוצאת אבנים בכליות. בכל מקרה, אם אתם חושבים שיש לכם בעיה בתחום, חשוב לקבוע תור לרופא בהקדם, ואפשר אפילו אונליין ללא הרבה מאמץ.

קושי במתן שתן

בעיות בשלפוחית השתן אשר כוללות בין היתר פיצול זרם השתן, טפטוף שתן או קושי במתן שתן יכולים בהחלט לרמוז על בעיות בבלוטת הערמונית או לחלופין בעיה אורולוגית אצל נשים. לרוב, מדובר בזיהום שנגרם כתוצאה מדלקת בכליות שמקרינה לאזור המותן. לרוב מדובר בטיפול שמתבצע באמצעות אנטיביוטיקה וכן טיפול תרופתי.

לסיכום, אם אתם סובלים ממחלות בדרכי השתן, חשוב לתאם בהקדם תור לאורולוג לטובת אבחון הבעיה ובהתאם לכך גם בניית תוכנית טיפול פרטנית המבוססת על טיפול תרופתי לצד טיפול מניעתי, מתוך מטרה לטפל בבעיה באופן נקודתי ולהימנע ממצב של החמרה או חזרה של התופעה בשנית.

סגירת תפריט
נגישות