כמה אלכוהול מותר בנהיגה ומה הסכנות והעונשים על נהיגה בשכרות?

כולנו יודעים שאסור לשתות ולנהוג. מדברים על זה איתנו כל החיים ומטפטפים לנו מידע עוד מלפני שהוצאנו את הרישיון. אבל במציאות המצב קצת שונה. לפעמים אנחנו מתפתים לקחת שלוק של משקה או לשתות קצת בירה למרות שאנחנו יודעים שאנחנו צריכים לעלות על ההגה בסוף הערב. החוק בנושא זה אינו מנותק מהמציאות. ברוב המקרים האיסור הוא לא מוחלט (בהמשך נפרט גם על המקרים שבהם הוא כן). אז כמה אלכוהול מותר בנהיגה? בואו נעשה סדר

מה אומר החוק על אחוז האלכוהול המותר בנהיגה?

אחוז האלכוהול המותר לנהגים ותיקים

על פי חוק, נהגים ותיקים מורשים לנהוג עם עד 0.05% אלכוהול בדם. מדובר בריכוז נמוך יחסית של אלכוהול, המקביל בערך לשתיית שליש בירה. חשוב לציין כי גם ברמות נמוכות יחסית אלו, אלכוהול עדיין עלול להשפיע על יכולות הנהיגה. מומלץ להימנע לחלוטין משתיית אלכוהול לפני (ובטח שבזמן) נהיגה, כדי לא להסתכן בתאונה או בענישה.

אחוז האלכוהול המותר לנהגים צעירים, חדשים או מקצועיים

החוק מחמיר כשמדובר באוכלוסיות מסוימות של נהגים. נהגים חדשים (בשנתיים הראשונות) ונהגים צעירים מתחת לגיל 24 אינם רשאים לנהוג כלל לאחר שתיית אלכוהול. גם לנהגים מקצועיים, כמו נהגי אוטובוסים ומשאיות, אסור לשתות ולנהוג. לקבוצות אלו כל נהיגה עם אלכוהול בדם נחשבת לעבירה חמורה העלולה להוביל לשלילת הרישיון ואף להעמדה לדין.

ההשפעות של אלכוהול על הנהיגה

כיצד אלכוהול משפיע על היכולות הקוגניטיביות והמוטוריות הנדרשות לנהיגה?

אלכוהול הוא חומר המדכא את מערכת העצבים המרכזית ומשפיע על היכולות שאתם צריכים כדי לנהוג בבטיחות. הוא פוגע בקואורדינציה, בשיווי המשקל ובזמני התגובה, מה שמקשה על השליטה ברכב. בנוסף, אלכוהול גורם לטשטוש ראייה, במיוחד בלילה, ולהאטה בעיבוד מידע וביכולת קבלת החלטות. נהיגה בשכרות היא מסוכנת ביותר, מכיוון שהיא משבשת את הכישורים הדרושים לתפעול בטוח של רכב בכביש.

למה חשוב לציית למגבלת האלכוהול בנהיגה?

נהיגה תחת השפעת אלכוהול היא מסוכנת לנהג עצמו, לנוסעים ברכב ולמשתמשי הדרך האחרים. נוסף על הפגיעה בבטיחות, נהיגה בשכרות היא גם עבירה פלילית חמורה העלולה להוביל לעונשים כבדים. העונש הוא קנס, נקודות, שלילת רישיון ואפילו מאסר. חשוב להפנים שגם כמות נמוכה יחסית של אלכוהול בדם יכולה לפגוע בכושר הנהיגה, ולכן עדיף תמיד להימנע משתייה של אלכוהול כשאתם צריכים לנהוג.

 

כמה אלכוהול מותר בנהיגה
גם בירה אחת יכולה להיות יותר מדי. אל תסכנו את עצמכם.

 

מה קורה במקרה של נהיגה בשכרות מעל לאחוז המותר?

העונשים על נהיגה בשכרות

נהיגה עם רמת אלכוהול בדם מעל למותר נחשבת לעבירה פלילית ומובילה לענישה מחמירה. העונשים הם שלילה מיידית של רישיון הנהיגה לתקופה של 30 עד 90 יום, נקודות וקנסות כספיים גבוהים. במקרים שונים ניתן אפילו להגיע לעונשי מאסר בפועל. אם נמצא ריכוז אלכוהול גבוה במיוחד או שהעבירה כבר בוצעה בעבר, העונשים יהיו כבדים במיוחד. נוסף על האכיפה הפלילית, ביטוח החובה של הנהג לא יכסה נזק שנגרם עקב נהיגה בשכרות.

מהלך ההליך המשפטי במקרים של נהיגה בשכרות

נניח שבחרתם לעלות על ההגה שיכורים ועצר אתכם שוטר. הוא ביקש מכם לבצע בדיקת ינשוף ולא עברתם אותה בהצלחה. מה קורה הלאה? בתור התחלה, תקבלו דו"ח. יירשמו לכם 10 נקודות ברישיון ותקבלו זימון לעמוד לדין. ככל הנראה הרישיון שלכם ייפסל באופן מיידי למשך 30 עד 90 יום, וקצין משטרה רשאי להשבית את הרכב לחלוטין. במהלך הדיון בבית המשפט תוכלו להודות באשמה ולקבל גזר דין או לטעון לחפותכם ולהתחיל בהליכים משפטיים. בסופו של ההליך יקבע בית המשפט את העונש על סמך חומרת העבירה, הנסיבות והעבר שלכם על הכביש.

האם יש מקום לערער באמצעות עורך דין תעבורה?

במקרים מסוימים יש אפשרות לערער על העונש או אפילו על עצם ההרשעה בנהיגה בשכרות, באמצעות עורך דין המתמחה בתחום התעבורה. ערעור יכול להתבסס על פגמים בבדיקת הינשוף, על בעיות בירוקרטיות בהליך המשטרתי או על נסיבות אישיות מקלות שלא הובאו בחשבון. עם זאת, במרבית המקרים קשה מאוד לערער על ממצאי בדיקת ינשוף.

כיצד להימנע מנהיגה בשכרות?

לפני אירועים חברתיים הכוללים שתיית אלכוהול, דאגו לאמצעי תחבורה חלופיים. הם יאפשרו לכם לחזור הביתה בבטחה בלי שתצטרכו לנהוג. הגדירו בתחילת כל בילוי נהג תורן שלא ישתה כלל וייקח אחריות על הנהיגה. לחלופין אתם יכולים להחליט מראש שאתם חוזרים במונית ומתחלקים בהוצאות. תכנון נכון יבטיח שלא תעלה השאלה (שהתשובה עליה היא תמיד לא!) אם לנהוג בשכרות. כדי למנוע מצבים שבהם אתם מתפתים לנהוג תחת השפעת אלכוהול מומלץ להשאיר את הרכב בבית מלכתחילה.

לסיכום

נהיגה בשכרות היא אחד הגורמים הקטלניים ביותר לתאונות דרכים. החוק בישראל אוסר על נהיגה ברמת אלכוהול בדם העולה על 0.05%. בקטגוריות מסוימות הוא אוסר באופן מוחלט על שתיית אלכוהול לפני נהיגה. אלכוהול פוגע ביכולות הקריטיות לנהיגה, והשילוב של נהיגה ואלכוהול הוא תמיד מתכון לסכנה. במקרה של נהיגה בשכרות צפויים עונשים פליליים חמורים. חשוב להימנע מכל נהיגה אחרי שתייה, ולמצוא דרכים אחרות להגיע הביתה בלי לקחת סיכונים מיותרים. נהיגה בטוחה וחוקית היא האחריות של כולנו. שמרו על עצמכם ועל הסביבה שלכם.

המידע באתר הוא לא חוות דעת מקצועית או המלצה מקצועית מכל סוג שהוא. כדי לקבל את הטיפול או את הייעוץ המדויק יש לפנות למומחה בתחום בלבד.

סגירת תפריט
נגישות