הניתוח הבטני הנפוץ ביותר: כיצד מתמודדים עם אבן בכיס המרה?

אם אתם חשים כאבים בבטן העליונה, יכול להיות שמדובר באבנים בכיס המרה. למה זה קורה? איך ניתן לאבחן ולטפל באבנים בכיס המרה? כל התשובות ומידע נוסף במאמר שלפניכם.

מה זה אבנים בכיס המרה?

כיס המרה הוא איבר בצדו הימני של הכבד. תפקידו הוא לאגור מרה – נוזל המופרש מהכבד וזורם אל המעיים, שם המרה סופגת את האוכל השומני. אבנים בכיס המרה נוצרים כאשר מופיעים משקעים מוצקים בכבד שמונעים מהמרה להגיע אל המעיים. בבית חולים שערי צדק תוכלו לקבל מידע נוסף על אבנים בכיס המרה ודרכי הטיפול בהן.

דרכי הטיפול באבנים בכיס המרה

ישנן מספר דרכים לטפל באבנים בכיס המרה, בהתבסס על חומרתן:

  • טיפול אנטיביוטי – יינתן בחסימה חלקית של דרכי המרה, ונועד לעצור התפתחות דלקת ויצירת אבנים חדשות. מומלץ לשלב טיפול זה עם תזונה נכונה, שתעזור למטופל להפחית את הכאבים ולמנוע יצירה של אבנים חדשות.
  • המסת אבני מרה – נעשה על ידי טיפול תרופתי שמגיע עד לאזור של אבני המרה וממיס אותן. לרוב לא משתמשים בשיטה זאת בגלל תופעות הלוואי של התרופה והתלות של המטופל בטיפול.
  • ריסוק אבני מרה על ידי גלים – לרוב משתמשים בשיטה זו כאשר מדובר באבנים גדולות בצינורות המרה, ולא בכיס המרה.
  • ניתוח כריתת כיס מרה – הרופא ימליץ על ניתוח במקרים בהם התסמינים חמורים, ואובחנה דלקת בכיס המרה. בניתוח הרופא מוציא את האבנים ומוודא שהזרימה של נוזלי המרה מהכבד למעיים נעשית בצורה חלקה. לאחר כריתה של כיס המרה מערכת העיכול חוזרת לעבוד בצורה תקינה.

מה התסמינים לאבנים בכיס מרה?

חשוב לדעת כי הסימפטומים של אבנים בכיס המרה יופיעו רק כאשר הן מגיעות למצב של חסימה בדרכי המרה. בכל מקרה כדאי לפנות לרופא אם מופיעים אחד או יותר מהתסמינים הבאים, המחולקים בהתאם לחומרת המצב:

  1. חסימה חלקית של דרכי המרה – תתאפיין בכאבים בבטן העליונה במיוחד אחרי אוכל, הזעה, חוסר תאבון או בחילות והקאות.
  2. חסימה חמורה של דרכי המרה – תתאפיין בכאבים חזקים בבטן העליונה באופן רציף, רגישות לכאב, צמרמורות וחום.
  3. דלקת בכיס המרה – תתאפיין בכאבים מתמשכים בבטן העליונה, בכתף ובגב, בזמן נשימה, וכן נפיחות והתפתחות צהבת.

 

 

מה הגורמים לאבנים בכיס המרה?

אין סיבה מדויקת להיווצרות אבנים בכיס המרה, אך ישנן מספר השערות לגבי הגורמים שמובילים למצב זה:

  • עודף כולסטרול– אם הכבד מפריש כולסטרול בכמות גבוהה ממה שהלבלב יכול להמיס, הכולסטרול העודף עלול לגרום ליצירת גבישים ואבנים.
  • עודף בילירובין– בילוריבין הוא החומר שמפרק תאי דם אדומים בגוף. כאשר הכבד מייצר יותר מידי בילוריבין עקב בעיות בריאותיות אחרות, הוא עשוי לתרום ליצירת אבנים בכיס המרה.
  • הצטברות מרה – לעיתים כיס המרה לא מתרוקן לחלוטין, והמרה העודפת והמרוכזת עשויה לתרום להיווצרות אבני מרה.

אבחון אבנים בכיס המרה

האבחון נעשה על ידי רופא, אשר מתשאל את המטופל על אופי הכאבים ושאר הסימפטומים, וכן מבצע מספר בדיקות:

  • בדיקת אולטרסאונד בטן – בדיקה בטוחה ולא פולשנית, שמאפשרת לרופא לכמת את מספר האבנים בכיס המרה, וכן לאפיין את הגודל והמאפיינים שלהן.
  • בדיקת MRI – מסייעת לבדיקת הלבלב ודרכי המרה בכבד ובמעיים.
  • בדיקה אנדוסקופית – מזהה אבנים בכיס המרה, מטפלת בהן ואף מנקה את דרכי המרה לקראת ניתוח לכריתת כיס המרה, במידה ורלוונטי.

לסיכום

אבנים בכיס המרה יכולים להיווצר בגלל הצטברות מרה, עודף כולסטרול או בילירובין. הרופא יכול לאבחן אבנים בכיס המרה בבדיקות רפואיות שונות שמראות את מיקום האבנים והנזק שנעשה, ואופן הטיפול כולל טיפול אנטיביוטי, טיפולים להמסה או ריסוק של אבני המרה ובמקרים קיצוניים גם ניתוח להסרת כיס המרה.

המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, כדי לקבל את הטיפול המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.

סגירת תפריט
נגישות