תופעת ההתנגדות אצל ילדים: איך תוכלו להתמודד איתה?

תופעת התנהגות אצל ילדים (ODD) היא תופעה המשפיעה באופן משמעותי על שגרת החיים כמשפחה, בשל התקפי זעם, התנהגות שאינה מאוזנת ועוד. כיצד תוכלו להתמודד איתה כהורים, וכמשפחה? על כך – במדריך המקוצר הבא.

תופעת התנהגות אצל ילדים: כך תוכלו לטפל ולסייע לילד

ילדים אשר מאובחנים עם הפרעת התנהגות מגלים דפוסי התנהגות המשלבים התנהגות אגרסיבית בשילוב התנהגות מתריסה. עם זאת, חשוב להבין כי כל ילד מתמודד בצורה שונה עם ההפרעה, כאשר בלא מעט מהפעמיים ההפרעה מאובחנת בגיל מאוחר ובשל כך התמודדות שלכם כהורים היא מורכבת. ראשית כל, אם אתם חושדים כי הילד סובל מהפרעת התנהגות, השלב הראשון הוא לקבל ולאסוף מידע. דרך הרשת כמו גם פסיכולוגים ניתן לקבל מידע אודות ההפרעה, ובהתאם לכך לטפל. חשוב להבין כי ל-ODD מספר תסמינים ובכדי לאבחן את הילד כסובל מהפרעה הוא חייב לענות לפחות על ארבעה תסמינים, לתקופה של חצי שנה לפחות: ויכוחים עם מבוגרים וגורמי סמכות, התקפי זעם המתרחשים בקלות, האשמה של אנשים אחרים בהתנהגות שלו, מוטרד באופן קבוע כמו גם מתנהג באופן נבזי באופן קבוע. לא מעט הורים מתלבטים בשאלה האם אכן מדובר בהפרעה התנהגותית, ולכן חשוב לחדד ולהגיד כי לרוב ילדים עם תופעת התנגדות מתמודדים עם הפרעות נוספות כמו לקות למידה, בעיות ריכוז ולקות שפה. בשל כך, התערבות מהירה מצד גורמי מקצוע מהווה את הדרך הטובה ביותר להתמודדות עם התופעה, ולסייע לילד.

תופעת ההתנגדות-  אצל ילדים איך תוכלו להתמודד איתה

כיצד ניתן לעזור לילד אשר מאובחן עם תופעת התנגדות?

ראשית כל, עליכם כהורים לקבל את העובדה כי הילד מתנהג בצורה מאתגרת ובשל כך נדרש קור רוח וסבלנות רבה. בשלב השני, מומלץ לפנות לאנשי מקצוע המתמחים בטיפול בהפרעת התנהגות אצל ילדים, וזאת בכדי לבנות תוכנית טיפול התנהגותי פרטני המבוסס לרוב על טיפול התנהגותי-קוגניטיבי, כך שהילד יצליח ללמוד כיצד לשפר את התנהגותו, להתמודד עם הרגשות החזקים שעולים בו וכן לשפר את יכולת התקשורת הבין אישית שלו. חלק מהותי בהתמודדות עם ההפרעה כולל גם טיפול משפחתי, כך שניתן יהיה לעבוד על מערכת היחסים בתוך המשפחה, לחזק את הקשר עם הילד ולחזק את הביטחון והדימוי העצמי של הילד – כך שהוא ירגיש מוגן, אהוב ורצוי.

עבודה משותפת עם צוות בית הספר

כהורים, אתם מחויבים לרתום לעזרתכם גם את הצוות הפדגוגי של בית הספר בו לומד הילד, באמצעות בנייה של תוכנית לדוגמא של התנהגות בכיתה, באמצעות מתן פרסים על התנהגות טובה כמו גם יצירת שיתוף פעולה בכדי למנוע מהילד תחושה של אי מסוגלות ובהתאם לכך גם השפעה על חיי החברה שלו. הורים שילדיהם מאובחנים עם הפרעת התנהגות לרוב מתקשים להתמודד עם הסיטואציה, ולכן חשוב גם לטפל בעצמכם באמצעות קבלת תמיכה ומתן זמן אישי לעצמכם.

סגירת תפריט
נגישות