מוגבלויות תקשורתיות הן בין המוגבלויות המאתגרות ביותר שבפניהן עומדים אנשים, בין אם אלה ילדים או מבוגרים. החברה שבה אנו חיים מבוססת על תקשורת רבה, כך שברור מדוע פגיעה ביכולות חיוניות כאלה מפריעה מאוד. מה ניתן לעשות בנידון? אם תפנו לעמותת עזר מציון, תגלו שהיא כבר עושה בנושא זה כמה דברים חשובים ומעניינים.
מוגבלויות בתקשורת – אתגרים ופתרונות
התקשורת האנושית מבוססת על החושים לפני הכל ועל כמה חושים במקביל. לאדם יש אמצעי “קלט” וגם אמצעי "פלט" – אם להשתמש במונחים מעולם המחשבים, שגם מתחברים לנושא עליו אנחנו מדברים כרגע. אמצעי ה"פלט" האנושי העיקרי למשל, הוא יכולת הדיבור. ישנה גם יכולת הכתיבה. בסך הכל, כמה וכמה ערוצים זמינים עבור האדם הממוצע בכדי לתקשר עם סביבתו. בהמשך לכך, גם עשויים להשתבש דברים רבים בהקשר זה ואז אנו ניצבים בפני מצב של מוגבלות כזו או אחרת בתקשורת. מוגבלויות תקשורת עשויות להיות מולדות או נרכשות (עקב מחלה למשל, אך לא רק). במקביל, יש לא מעט פתרונות אפשריים לכך, כגון השאלת מכשירי תקשורת מיוחדים. עזר מציון היא עמותה שמגישה סיוע פרא-רפואי לחולים ומוגבלים. היא עוסקת בין השאר, גם בנושא מוגבלויות התקשורת.
היחידה להשאלת מכשירי תקשורת
היחידה להשאלת מכשירי תקשורת של עזר מציון מבצעת השאלה של מכשירי פלט קולי, אייפדים ומחשבים. מכשירים אלה, מיועדים לתקשורת עבור אנשים שלא מתקשרים באופן רגיל בדיבור. היחידה מציעה גם השאלה לשם התנסות במכשירים אלה וגם מתן חוות דעת לקראת רכישת מכשירים מסוג זה. המכשירים כוללים מכשירים שמכילים קטעי דיבור מוקלטים מראש, מכשירי אייפד לתקשורת וכן מחשבי תקשורת. העמותה משתפת פעולה במסגרת פעילויות אלה עם משרד הבריאות, אשר מממן רכישת מחשבי תקשורת, במסגרת מה שמוצע בסל הבריאות. עזר מציון מוסמכת על ידי משרד הבריאות לבצע בדיקות לקראת התנסות במכשירים אלה. בהמשך, בעזרת חוות דעת מקצועית, מתקבלת החלטה על אישור רכישת הציוד (או שהדבר לא מאושר). פעילות זו של עזר מציון היא בהיקף של השאלת כ-2,000 עזרי תקשורת בשנה, לסובלים ממוגבלויות תקשורת. העמותה מפעילה גם יחידת הנגשה, שמשאילה מכשירי נגישות לבעלי פגיעות מוטוריות. יש לה גם מרכז מומחים מיוחד, אשר מבצע פעילויות רבות בכל הנוגע לתקשורת תומכת וחליפית (תת"ח), כגון סדנאות וימי עיון.
מה עוד עזר מציון מציעה?
עזר מציון היא למעשה גוף התנדבות מהגדולים בארץ והיקף פעולתו רחב בהתאם. הדבר מתבטא בין השאר ב
- מאגר מח עצם – אחת הפעילויות הבולטות והחשובות ביותר של העמותה.
- סיוע לקשישים – אגף לסיעוד ותמיכה בקשישים, יוזמות שונות עבור קידום בריאות בגיל השלישי ושימור מיומנויות אצל חולי אלצהיימר.
- סיוע לילדים חולי סרטן ובעלי צרכים מיוחדים – כגון מחנות קיץ ופעילויות שונות וכן בית החלמה לילדים ונוער חולי סרטן.
- מועדוניות לילדים ונוער עם צרכים מיוחדים.
- השאלת ציוד רפואי בחינם, לכל הזקוקים לו.
- ייעוץ והכוונה רפואיים.
- מרכז הידרותרפיה ושיקום.
אופני הסיוע שלכם
לאחר שראיתם כיצד העמותה מסייעת בדרכים רבות, לבעלי מוגבלויות תקשורת ובכלל, ייתכן שגם אתם תרצו לסייע לה. ניתן לתרום כספית לעמותת עזר מציון, כולל עבור מטרות ספציפיות. גם בפני הרוצים להתנדב עומדות כמה וכמה אפשרויות מעניינות, בהן התנדבות בבתי חולים, התנדבות כנהגים, התנדבות בבתי חולים ואף הכנה בביתכם של ארוחות ועוגות למשפחות של חולים.
לסיכום
הסיוע לבעלי מוגבלויות תקשורת הוא עוד חלק משמעותי מאוד, במסגרת פעילותה הרחבה והחשובה של עמותת עזר מציון.